Plantmachines

Plantmachines

De naam zegt het eigenlijk al; plantmachines worden gebruikt om planten te planten. Echter is het niet zo simpel als het klinkt, ieder gewas wordt weer op zijn eigen manier geplant. Denk aan bijvoorbeeld bloembollen, stekjes, scheuten of kleine planten. Gelukkig is er voor bijna elk type plant een plantmachine.

Heeft u bijvoorbeeld een boomkwekerij? Of verbouwt u gewassen die geplant moeten worden? Dan kan het goed zijn dat u regelmatig een nieuwe plantmachine nodig hebt. Elke type gewas vraagt immers om een andere machine. Zeker als u net begint of wisselt van gewas is dit het geval.

Helaas kan het aanschaffen van een nieuwe plantmachine dermate duur zijn dat u de aankoop liever uitstelt of zelfs helemaal niet doet. Dit is zonde, want zo kan het zijn dat u kansen mist en wordt de groei van uw onderneming mogelijk geremd. Gelukkig is hier iets aan te doen; overstappen op gebruikte plantmachines. Tweedehands plantmachines kunnen vaak nog jaren mee, maar tegen een fractie van de nieuwprijs. In deze blog leest u meer over of tweedehands en welke tweedehands plantmachines iets voor u zijn.

Hoe vind ik de juiste plantmachine voor mij?

Het aanschaffen van een nieuwe plantmachine begint natuurlijk met de vraag; wat heb ik eigenlijk nodig? Zoals gezegd zijn er veel soorten plantmachines, ieder met zijn eigen specificaties. Sommige planten worden namelijk geplant als stekje, andere juist als bloembol. Welke plantmachine bij u past is dus afhankelijk van wat u teelt. Gelukkig zijn er veel plantmachines die meerdere soorten gewassen kunnen planten, zolang de vorm maar enigszins hetzelfde is. Een carrousel plantmachine voor sla kan bijvoorbeeld ook kleine andere planten planten.


Als het type gewas bepaald is, is het belangrijk om te bepalen wat de ruimte tussen individuele planten moet zijn. Zowel in de rij als tussen de rijen. Veel plantmachines hebben wel de mogelijkheid om dit een beetje af te stellen, maar in grote lijnen moet basisafstelling passen bij uw gewas.

Het kan natuurlijk goed zijn dat u niet precies weet waar u naar opzoek bent, of welke plantmachine het meest geschikt is voor u. In dit geval kunt u het best een plaatselijke dealer opzoeken die met u kan meedenken en u kan adviseren.

Plantmachines voor boomkwekerijen

Naast akkerbouwers zijn ook voor tuinbouwers zoals boomkwekerijen plantmachines erg belangrijk. Hier gaat het vaak om meerrijige plantmachines waarmee de boomkweker in twee tot soms wel negen rijen tegelijk zijn bomen of andere vaste planten kan planten. Deze plantmachines zijn er net als plantmachines voor de akkerbouw beschikbaar in veel verschillende soorten en maten. 

Populaire machines voor de boomkwekerijen zijn Basrijs plantmachines en plantmachines van Verhoest. Deze merken zijn dan ook tweedehands veel beschikbaar en dit is goed nieuws! Door de jarenlange ervaring van deze machinebouwers zijn de machines uitermate betrouwbaar, en zijn ze dus ook al tweede eigenaar vaak nog lange tijd te gebruiken.

Een tweedehands plantmachine kopen

Tweedehands machines zijn in trek. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven die gebruikte machines opkopen en weer verkopen. Ook zijn er veel marktplaatsen die vraag en aanbod samenbrengen. Een nadeel van deze marktplaatsen is dat er geen tussen partij is die de verantwoordelijkheid voor de machines draagt. Marktplaatsen hebben vaak louter een platform gecreëerd waarop de machines aangeboden kunnen worden. Het is dus zaak dat als u hier een plantmachine voor bijvoorbeeld de tuinbouw wilt kopen, dat u de machine eerste zelf uitgebreid inspecteerd.

Een andere optie is om een tweedehands plantmachine aan te schaffen bij een dealer die de machines eerst zelf inkoopt, test en repareert waar nodig. Op deze manier bent u zekerder van uw aankoop. Ook kan de dealer u uitgebreid adviseren welke machine het best bij u past.

Duijndam Machines is een van deze bedrijven. Duijndam Machines koopt en verkoopt al meer dan 40 jaar tweedehands landbouwmachines. Bent u dus opzoek naar een tweedehands plantmachine voor bijvoorbeeld de tuinbouw, dan moet u zeker even een kijkje nemen op de website van deze ervaren partij.

De meest verkochte plantmachines bij Duijndam Machines

Zoals gezegd, is er een groot verschil tussen verschillende plantmachines, zodat deze past bij het gewas dat geplant moet worden. Een van de meest verkochte plantmachines is de carrousel plantmachines. Deze plantmachine werkt aan de hand van een carrousel van waar de werknemers de groentes kunnen pakken die de machine vervolgens in de aarde plant. Deze machine wordt bijvoorbeeld gebruikt voor sla, bloemkool, broccoli, spruiten en selderij.

En andere veel verkochte plantmachine is de bedden plantmachine. Deze plantmachine plant het gewas niet in de grond, maar in vooraf gemaakt bedden. Dit zijn vaak gewassen die hoger moeten liggen dan de bodem vanwege bijvoorbeeld de kou. Groentes die de bedden plantmachine kan planten zijn bijvoorbeeld asperges, zoete aardappelen, venkel en lente ui.

Benieuwd of Duijndam Machines de machine heeft waar u naar op zoek bent? Bekijk dan vooral de pagina voor tweedehands plantmachines om te zien wat het actuele aanbod is.

More From My Blog