Manuele therapie Margraten

Wat is Manuele therapie 

Deze vorm van fysiotherapie is gericht op het achterhalen van functiestoornissen in het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan een bewegingsbeperking van een gewricht en hoe dit gewricht wordt beperkt, bijvoorbeeld door een verkeerde zithouding.

Doormiddel vavn specifieke manueel therapeutische handelingen wordt er getracht om deze functiestoornissen te verhelpen. Daarbij wordt bij manuele therapie veel waarde gehecht aan het concretiseren en wegnemen of veranderen van de ontstaansfactoren, zodat de bewegingsbeperkingen in de toekomst niet terugkeren.

Een veelgebruikte techniek bij manuele therapie is manipulatie. Bij manipulatie wordt een gewricht met hoge snelheid en weinig kracht over de fysiologische bewegingsgrens bewogen waarbij een knappend geluid kan optreden. Manuele therapie kan op meerdere gewrichen worden toegepast, maar is vooral veel toegepast bij klachten aan de wervelkolom.

Bij welke klachten helpt manuele therapie?

Zoals gezegd kan manuele therapie bij verschillende klachten aan de gewrichten worden ingezet. Echter wordt het vooral veel ingezet bij klachten die worden veroorzaakt door de wervelkolom. Denk hierbij aan duizeligheid die ontstaat door het bewegen van de nek, nekpijn, hoofdpijn, kaakklachten en pijn en stijfheid in de schouder.

Werkwijze van een behandeling

In principe is de werkwijze van een manueel therapeut hetzelfde als die van de fysiotherapeut. In de eerste afspraak gaat de manueel therapeut een zo volledig mogelijk beeld vormen van de patiënt door vragen te stellen en lichamelijk onderzoek te doen. Op basis van deze intake zal de manueel therapeut samen met de patiënt een persoonlijk behandelplan opstellen. 

Naast het behandelen streeft de manueel therapeut ernaar om u te laten inzien wat de relatie is tussen uw functioneren en uw klachten. Als u deze relatie herkent, zult u de klachten in de toekomst eerder herkennen en hier adequaat op kunnen reageren.

Het effect van manuele therapie

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen en inzicht verschaffen in gezond bewegen. 

Een groot voordeel van manuele therapie is het directe resultaat. U voelt meteen verbetering: de pijn is minder en u kunt makkelijker bewegen. De gewrichten —die vaak ‘vast’ zitten komen vrij. Benieuwd of manuele therapie u kan helpen? Bezoek dan nu de website van Fysiotherapie Margraten voor manuele therapie in Margraten.

More From My Blog